Jdi na obsah Jdi na menu

Často kladené otázky

27. 8. 2011

Kde se zařizují víza?

Online na odkazu ZDE. Na letišti v KTM, potřebujete fotografii, dolary na zaplacení - ceny viz předchozí odkaz na online,  a vyplněný formulář, případně vyplníte na letišti u automatu, kde se elektronicky vypíše.

Jak se dá v Nepálu dorozumět?

Hodně Nepálců umí anglicky. V KTM a na frekventovaných trecích (Everest, Annapurna, Langtang atd.) skoro každý a jinde se vždy někdo najde, kdo pár slovíček umí.

Co mobilní telefon?

Z českých fungoval v Nepálu náš T-mobile, samozřejmě se to časem mění. Nejlepší je koupit si v Nepálu předplacenou kartu i s daty některého z operátorů. Dokonce si zavoláte i z některých míst na frekventovaných trecích. Jinak v horách je skoro v každé vesnici telefon za poplatek. Samozřejmě pokud jdete méně frekventované treky nebo chcete mít "100%" jistotu berte satelitní telefon.

Co internet?

V Thámelu naprosto běžná záležitost přes wifi v hotelu nebo v restauracích, kavárnách. Na treku bývá ve větších vesnicích a za vyšší poplatky možnost využití počítače s internetem. V některých lodžích bývá i možnost připojení na wifi. Např. u Annapurny je určitě v Manangu a Jomosonu. U Everestu v Lukle, Namche Bazaar, Periche nebo třeba Gokyo.

Co bateria a nabíjení?

V KTM to není vůbec problém, když ne na hotelu, tak v kavárnách, resturacích si můžete určitě baterie nabít. Nepotřebujete redukci. V horách vám v lodži, kde mají elektriku, za drobný poplatek nachají nabít co chcete. Na těch hlavních frekventovaných trecích to není vůbec problém.

Co záloha dat (fotek) z foťáku?

V Thámelu (KTM) to za pár drobných dělají v každé internetové kavárně (už jich moc není) nebo ve foto prodejně na DVD nebo CD. V horách, kde mají internet se to dá také a nemusíte mít ani vlastní DVD. Jinak dnes se spíše používá cloud.

Jak je to s vodou?

Pijte jen převařenou, balenou a nebo co si sami chemicky nebo filtrací upravíte. V horách je voda drahá vezměte si chemii nebo filtraci. My používali v horách, kde byla voda už dražší, chemii Aquasteril. V poslední době jsem vyzkoušel AQUATABS, malé tablety (10ks v rozmezí 30 - 100,- Kč, podle eshopu), jednoduchá příprava a hlavně voda nemá žádný zápach ani změnu chuti. Fungovaly bez problémů. Jako náhradu občas někdo doporučuje podobné tablety Oasis, voda po úpravě strašně smrdí po chloru a chuť hrozná.

Jak s penězi?

Běžně směnitelné měny jsou všechny světové měny, ale nejvíce se mění dolary a i v horách se dá někde s nimi zaplatit (špatný kurz). Jinak v Thámelu je spousta směnáren s dobrým kurzem a hodně jich je bez poplatů. Na letišti vám také vymění, ale je to zbytečné a špatný kurz. Co se týká bankovních karet, tak v Thámelu jsou bankomaty na běžné karty a dnes již většina obchodníků v Thámelu je také bere. Kurz rupie zde

Co průjmy?

Když si budete dávat pozor na to, co jíte, ale spíše co pijete, tak dostenate akorát takový ten cestovatelský od nervů. Nikdy jsme neměli z jídla (a to jsme ochutnali co se dalo i na ulici), ale jednou jsem měl ze špatně převařené vody v KTM a to byly 40 horečky a létalo to ze mě horem dolem. Ale malé silné léky to za 2 dny srovnaly úplně do normálu:-)

Jaké pojištění a jak na záchranou v horách?

Pojištění je velmi důležité a hlavně dobrou pojištovnu, která nedělá problém a které pojistí do vyšších výšek (min 5000m spíše výše) a na trekové výpravy (informujte se jaké vybavení můžete, musíte mít nebo jaké už ne a do jaké nadmořské výšky to pojištění platí). Doporučili bychom, ale hodně se to mění. Jinak je dobré se domluvit v Nepálu s vaší nepálskou agenturou, že jim tam necháte kopie pojištění a oni vám, v případě problémů, budou dělat garanta a honit pojišťovnu, tak aby pro vás vůbec vrtulník vyletěl. Bez potvrzení, že jim vy nebo pojišťovna zaplatí, nevzletnou. Pokud to chcete cálovat cash, připravte si min 2000 dolarů za letovou hodinu, což počítejte, že může vyjít třeba na 8 a více tisíc za záchranu jenom vrtulníkem a potom ještě spoustu dolarů za pobyt a vyšetření v nemocnici. Když budete mít garanta, je to jednodušší, většinou zavoláte jemu a on zajistí záchranu - vrtulník. Domluvte se s ním co a jak dělat, v jakém pořadí komu volat.

Jste individuální cestovatelé, ale jak si zajistit první den v Nepálu?

Každý, kdo tam přiletí je unavený po dlouhém cestování a navíc, když jeho letadlo přiletí místo 11 hod až třeba v 17hod, tak už se mu nechce běhat někde po Thámelu hledat ubytování atd. Toto je dobré si vyjednat dopředu přes nějakou nepálskou osvědčenou agenturu, my používáme Govindu nebo Saputa (https://nepal.estranky.cz/clanky/nepalske-agentury.html). Pošlete jim mail kdy přilétáte a že chcete zajistit (permity, tims, nosiče atd.), na první jeden - dva (je dobré se jeden den v KTM aklimatizovat) dny ubytování (samozřejmě je dobré si dopředu dohodnout cenu). Oni vám to rádi zajistí a vy můžete být v klidu. Až se vrátíte z treku tak buď toho můžete znovu využít a nebo si vyhledat sami levnější.

Jak získat permity, tims?

Buď si je můžete zařídit sami. Což počítejte aspoň půl dne a někdy i více. Nebo vám to zajistí některá z agentur, a vy zatím můžete běhat po pomátkách nebo obchodech KTM. Na permity a tims potřebujete fotografie. Pokud byste si chtěli zajistit permity sami, adresu najdete v průvodcích, na internetu nebo každý taxi zná, kde se dají získat, je to kousek od Thámelu. Za ušetření půl dne času (zajištění permitů, tims) si agentury berou kolem 5-10 dolarů/ks.

Co s věcmi, co jsem si přivezl a na trek nepotřebuji?

Ve skoro každém hotelu funguje depozit, kde si za drobný poplatek můžete nechat nějaký zamčený batoh nebo tašku s věcmi a až se vrátíte tak na základě potvrzení vám je vydají. V některém hotelu je to zdarma, když se tam po treku znovu ubytujete, ale jinak si berou 5-10  rupií za den úschovy.

Jak taxíky, v obchodech, agenturách, s obchodníky?

Všude smlouvejte. Nepál je chudá země a když vidí turistu, je to pro ně vidina výdělku, a protože je Nepálců hodně, snaží se každou příležitost využít na maximu. Běžně se v obchodech a u taxíků dostanete až na 50%, někdy i níže. Bohužel dnes je již hodně obchodů (hlavně v Thamelu), kteří mají pevné ceny. V agenturách to bývá méně. Smlouvat se nedá u vstupů do památek a národních parků a také nic moc na úřadech a letištích.

Co kontrola na letišti v KTM a poplatky?

Když přilétáte je to OK, řeší jen papíry. Když odlétáte může to být rušnější. Zavazadla by měla mít váhový limit. Pozor budou vám kontrolovat zavazadlo na palubu a nepustí vám spoustu věcí, co se nesmí a co je někdy zrovna napadne. Je lepší většinu věcí nacpat do zavadla do podpalubí) Pozor na náhradní baterie do foťáků, může se stát, že když je budete mít v batohu na palubu, tak vám nemusí projít, paradoxně je to opačně než letecký standard. Nedá se přesně napsat co vám nepustí, je to o tom na koho narazíte. Někdy funguje, když necháte správně na vrhu něco ležet, co můžete postrádat:-) Nepíši o úplatcích, to bych si nedovolil, ale dárek příteli potěší.
Ať máte jakoukoliv letenku, vždy budete platit v KTM při odletu letištní poplatek. Záleží s jakou společností a kam odlétáte (první mezipřistání). Pokud je to okolní země, platíte poloviční poplatek než ten, kdo má první mezipřistání např. v Bahraimu.
Skoro vůbec vás nebudou kontrolovat na vnitrostátních linkách a platí se tam nižší poplatky.