Jdi na obsah Jdi na menu

Valentovi - BC Annapurny

21. 3. 2012

Trek do základního tábora Annapurny - Pavel Valenta a jeho žena

nepal-1400-2012_02_18-trek_7.-den_cesta-z-m.b.c.-do-a.b.c..jpg

 

Z emailu: 

"Před pár dny (29.2.2012) jsme se vrátili z výletu do Nepálu. Kromě paraglidinku v okolí Pokhary jsme se s manželkou toulali v okolí Annapurny. Naplánovali jsme si Gorepani Ghandruk Trek na Poon Hill a Annapurna Base Camp Trek.
V Nepálu jsme byli sami bez cestovky a trek jsme šli bez průvodce nebo nosiče. Při plánování našeho výletu jsem čerpal cenné informace i z Vašich stránek. Moc zaně děkuji. Cítím "povinnost" podat Vám nějaké čerstvé informace z oblasti, ve které jsme se pohybovali a které by Vašim čtenářům mohli pomoci při plánování podobné cesty.Napadlo mě poslat ofocené stránky jídelního lístku z lodge Lodge Namo Buddha v Ghurjungu s cenami a nějaké orientační časy treku."

 

Informace

Do Káthmandú jsme letěli z Prahy přes Miláno a Dillí. Letenky jsme koupili přes internet u společnosti Jet Airways. Batohy nám odbavili v Praze až do Káthmandú, takže v Dillí jsme vízum nepotřebovali a pohybovali jsme se pouze v tranzitním prostoru letiště, včetně vyzvednutí palubních lístků na let DEL-KTM. Při cestě zpět to bylo stejné.

Cestu z KTM do Pokhary jsme jeli turistickým busem BABA ADVENTURE TRAVELS, drahé ale pohodlné svezení, včetně oběda po cestě (doprava stála 15,-USD pro jednoho).Stejný autobus jsme zvolili i při zpáteční cestě.

Ty časy mezi jednotlivými vesnicemi jsou bez "zastávek na kochání" reálné. My jsme dávali ve skutečnosti časy delší, většinou o 15 -20 % jsme byli pomalejší, ale šli jsme na pohodu aklimatizační chůzí, času jsme měli dost.

 

nepal-1075-2012_02_15-trek_4.-den_tadapani_2680-m_mmmm.jpg

Mapa velká ke stažení - BC Annapurna

 

nepal-1189-2012_02_16-trek_5.-den_chhomrong_2229-m-mmm.jpg

Mapa velká ke stažení

Nad 3000 m bylo hodně sněhu a hlavně led a ten nás při sestupech dost brzdil. Podcenili jsme si vzít sebou turistické mačky, nebo kvalitní nesmeky a to byla chyba. V únoru bych si je rozhodně příště na cestu do ABC vzal (slušné, použitelné "nesmeky" se dají koupit v KTM nebo Pokhaře za 2500,- NRP, kvalitní turistické mačky jsou tam stejně drahé jako v Evropě).

Ceny na jídelním lístku byly srovnatelné s cenami na celé trase, mají je jednotné, spíše byly čím výše ještě dražší. Snídaně (většinou Gurung bread), oběd (veg.noodle soup), večeře (pravidelně Dal bhat), ubytování (double room všude za 300,-NRP), 3 x konvička Black tea střední během dne a denní náklady 1200,-NRP na jednoho jsme tak tak zvládali (bez piva a mlsání).

nepal-1139-2012_02_15-trek_4.-den_jidelnicek_lodge-namo-buddha-v-ghurjungu_1800-m_mmmm.jpg

Jídelníček ke stažení (velký) str. 1-2 , Jídelníček ke stažení (velký) str. 3 , Jídelníček ke stažení (velký) str. 4

 

Lodge jsme si vybírali různě, většinou jsme v nich byli sami. Za celou dobu pobytu v Nepálu jsme neřešili žádné zdravotní komplikace.Drželi jsme se anglických zásad z dob kolonií: nejez nic co se nedá oloupat, nebo uvařit. Vodu jsme nekupovali, ale chemicky upravovali. S vodou nebyl problém, nesli jse každý jen 1 litr vody. Síť lodge na trase je tak hustá, že není problém co max. 2 hodiny vodu doplnit.

S váhou batohu jsme se vešli včetně vody, zimního spacáku a GTX oblečení do 12 kg. Čelovka v lodge byla nutností, elektrika byla večer málo.Signál na mobil byl minimálně (Ghorapani, Chhomrong).
 
Trekařů jsme potkávali málo, sezóna začínala až v březnu. Kdo má rád málo lidí v horách, rozhodně doporučuji pro návštěvu tohoto jinak nenáročného nádherného treku v Himalay, měsíc únor. Orientačně cesta nebyla složitá a chodníky v lepším stavu než v Tatrách a i když nám před MBC cesta zapadala sněhem, nebloudili jsme. Značení po cestě není žádné, kvalitní mapa je nutná. Průvodce ani nosič není potřebný i když bez nich jsme byli v tu dobu na trase skoro jediní. V horách jsme byli 12 dní, zbytek jsme se courali kolem Pokhary.Cesta byla bezpečná. Náročné bylo snad jen 3280 schodů z vesnice Tikhedhunga (1520) do Ulleri (1960) a prošlapávání čerstvého směhu při cestě z Machhapuchre Base Campu (3700) do Annapurna Base Capmu (4130), než nás z protisměru minuli nosiči a případné lavinové nebezpečí, ale chatař v MBC ráno prohlásil, že cesta bube ok (naštěstí večer přestalo sněžit a přes noc si to "sedlo") tak jsme si těch lavinových morén moc nevšímali :)

Zvažovali jsme trek kolem Annapuren, ale nedostali by jsme se pro velké množství sněhu a neprošlapanou cestu přes sedla.Toto nám nakonec potvrdil guide v Chhomrongu, který se odtud vracel s anglickými klienty.

Všude na trase jsme se bez problémů domluvili v lodge anglicky, i s Gurugskou panimámou ve vesnici Banthanti před Tadapani, která moc neuměla číst ani psát. Na celém treku by se domluvil v pohodě i "hluchoněmý".Gurungové byli velice přátelští a měli radost, když jsme používali jednoduché nepálské výrazy. V KTM nás člověk v hotelu z jedné agentury, který se nám snažil vnutit za 230,- USD guide na dva týdny strašil, že se v Himalay nedomluvíme, že místní lidé nás neubytují, neuvaří..... poslal jsem ho do pr.... a dobře jsem udělal. Kdo se doma (myšleno v Evropě) toulá po horách bez cestovky, na tomto treku ho nepotřebuje.

Nosičů jsme vlatně zaměstnali spousty. Skoro všechno co jsme kde snědli a vypili, někdo tam musel donést a hlavně ty peníze dostali místní lidé a ne podnikatelé v KTM.

Permit do NP Annapurna stál 2000,-NRP a TIMS 20,-USD (je třeba 3x fotka a fotokopie pasu). Na Check Postech obojí nekompromisně požadovali na cestě tam i zpět. Obojí jsme si vyřizovali v KTM v turistickém centru za hodinu i s cestou (ale jde to i v Pokhaře). Agentura v KTM chtěla za vyřízení Permitu a TIMS 3000,-NRP navíc.

Počasí jsme v Himalay měli pěkné. Ráno většinou jasno s čistými výhledy, po obědě kopce v mraku. Teploty od + 21 °C na začátku treku v Nayapul po - 15 °C ráno v ABC. Nad 3200 m sněžení, níž občas mírný déšť.

Jediná negativní věc která na treku byla, že jsme v této oblasti nepotkali jediného yaka :) ti prý jsou jen na severní straně Annapuren.

Fotografie naleznete na http://avant.rajce.idnes.cz/

 

Díky, jsme rádi, když někdo čerpá informace z našeho webu a následně nám zašle aktuální.

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

výlet

(Aleš, 13. 5. 2012 22:39)

Ahoj Josefe, kontaktuj Govindu v KTM, buď předem na info@greenhorizontour.com nebo po příletu do KTM tel.: 9851034482
Zajistí ti co budeš potřebovat a třeba ze dne na den. Stránky jeho agetury http://www.greenhorizontour.com/

...

(jozef, 12. 5. 2012 10:24)

za tyden odletam z londyna do kathmandu. dekuji vam za informace ktere jsem tady nasel. jen by mne zajimalo jestli je mozne si objednat v nepalu treba last moment vylet na napurnu nebo treba na everest 3 nebo jen 2 dni predem. jedu do kathmandu za byvalym spolupracovnikem tady z anglie a nechci ho moc zatezovat organizaci mych aktivit, myslim ze bude stacit kdyz bude mit doma na krku navstevu z evropy:)

Re: ...

(Pavel, 13. 5. 2012 10:50)

Po příletu do KTM a návštěvě ulic Thamelu jsme spíše měli "problém" odmítat na ulici nabídky "naháněčů" agentur na nějaký výlet do Himalájí. Opravdu by to neměl být problém domluvit výlet až na místě 2 dny předem. Hodně agentur má i internetové stránky, takže je možno udělat "předvýběr" už doma před cestou. Přeji šťastnou ruku při výběru agentury a hlavně pěkný pobyt v Nepálu.

...

(jozef, 12. 5. 2012 10:28)

tim vyletem jsem samozrejme myslel jen nejaky zakladni tabor pod anapurnou nebo everestem:)