Jdi na obsah Jdi na menu

Dragnak - Cho La Pass - Dzonglha

20. 10. 2007

Nechce se nam vstavat pri predstave, co nas dnes ceka. Puvodne jsme chteli vyrazit v 6h, ale na snidani se seslo mnoho trekaru a Didi (pani domaci) nestiha.

Vyrazime v 7h udolim smerem k sedlu Cho La. Cesta hned od zacatku stoupa. Udoli je situovane na SV a tudiz do neho nesviti ranni slunce. Teplota se pohybuje tesne nad nulou a potucek, ktery tudy proteka, je misty zamrzly.

Po 1/2h se dostavame na prvni "rovinku" odkud je jiz videt sedlo. Jsme nad hranici 5000m a Pete prestava byt dobre. Priblizne za dalsi hodinku, terenem nahoru a dolu, se dostavame pod samotne sedlo. Uz pri samotnem pohledu nas opousti optimismus. Navic Pete je jeste vice zle a pocasi se malicko zhorsuje. Ko vsemu jsou uz vsechny trekarske skupiny v sedle a zmizely nam z dohledu.

Prvni cast vystupu je velmi strma v kamenno-sutovem poli, kde jen stezi hledame cestu. Obcas mirne bloudime, coz na Petinych problemech moc neprida. Cesta zpet by byla komplikovana, nezbyva nez prejit.

Ve 2/3 vystupu se dostavame k hranici snehu a cesta je misty zledovatela. Postupujeme pomalu, prvni Peta a za ni ja a aniz by to vedela, tak v kritickych mistech ji jistim za popruhy batohu.

Nakonec se nam dari vystoupat do samotneho sedla (5368m) a i kdyz je jiz zatazeno a nevidime zasnezene vrcholky 7 a 8 tisicovek, jsme spokojeni. Po par minutach odpocinku se davame na sestup, abychom stihli jeste relativne dobre pocasi.

Prvni usek sestupu je velmi zajimavy, protoze clovek jde po horni casti ledovce. Obcas je videt zavata trhlina, ale cesta je vyslapana bezpecnymi misty. Ledovec neni dlouhy, a tak po asi 20 min se dostavame na skalnaty sestup. Zde je jiz cesta lepe znacena (na Nepal - neobvykle).

Strma stena, kterou mirime dolu neni dlouha, ale trochu namahavejsi. Dostavame se na spodni okraj, odkud jiz sestup neni narocny a postupne se meni na "rovinu".

Celkove po asi 7 hodinach dorazime do osady Dzonglha (4800m), ktera ma 2 lodze. Vybirame si novejsi. Utrmaceni, chvili sedime s nosicim, serpami a jednou tibetskou mniskou. Davame si veceri a jdeme brzo spat.

Zitra bychom radi sestoupili az do 4-5 hod vzdaleneho Orsho (4200m).

Dobrou A&P

.

P.S. Mame vynikajici cich, lodzi citime jiz 1 1/2h dopredu.

Peta se stava mistni atrakci, zejmena  vedle holohlave tibetske mnisky.

Az dorazime domu, vyhodime koberce, lino a nasazujeme si do obyvaku jemne strihane udusane drny. Velmi dobra podlahova kritina a tepelny izolant.

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář