Jdi na obsah Jdi na menu

Dzonglha - Orsho

21. 10. 2007

Dnes mame naplanovanou odpocinkovou trasu, a tudiz se nenutime do vstavani, vstavame tak klasicky v 6.30h. U mistnich serpu se ujistujeme, ze sesta do Periche a nasledne do Orsho vede podel Cholaste jezera a Chola ledovce, pres malou ricku. Jsme tak ujisteni, ze je bezproblemova.

Za slunicka a mrazu vyrazime na cestu. Sestup je prijemny, nenarocny a behem necele hodinky uz kracime podel jezera. Prichazime k ledovci a podel neho se dostavame do sirokeho koryta reky, ktera vyteka z  ledovce Khumbu. Preskakujeme po kamenech az k samotne ricce, ktera je v tomto obdobi desetinova. Bohuzel serpove pri predavani informaci opomeli, ze po dve noci snezilo a pres den talo, a tudiz ma ricka o neco vice vody nez obvykle.

Po 2 1/2h hledani moznosti prekrocit suchou nohou rozvodneny tok, unaveni si prodluzujeme podstatne cestu a stoupame az do osady Duglha, kde podle mapy je most. Prekracujeme reku a vracime se na uroven nasi puvodni cesty. V dali je videt nadherne Ama Dablam(6814m) a pod nim vesnicka Periche. V ni se ujistujeme, kudy mame jit do osady Orsho.

Kolem 15h dorazime na misto a nachazime sice jednu, ale kvalitni lodzi pod jmenem "Sunrice Guest House". V lodzi jsme sami, a tak nam mistni personal poskytuje velmi dobry servis. Jak jiz tradicne, susime zpocene veci u jedinych kamen (v jidelne). Po veceri, opet tradicne, jdeme na kute.

Je 19.45h mistniho casu a my Vam prejeme dobrou noc.

A&P

P.S. Po navratu domu vyhazujeme plynova kamna do sberu, kupujeme tradicni plechova s hornim plnicim otvorem a zaciname se sberem venkovniho trusu-psu, kocek, drobneho i vetsiho ptactva a ostatniho zvirectva. Je to ekologicke, ekonomicke a s vyssi vyhrevnosti. Na tuhe zimy doporucujeme kravi trus domaci produkce nebo yaci-z dovozu.

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář