Jdi na obsah Jdi na menu

Svátky - festivaly v Nepálu 2024

article preview

11. ledna Prithvi Jayanti - tento den si připomíná krále Prithviho Narayana Shaha, zakladatele moderního Nepálu.
15. ledna Maghe Sankranti - označuje začátek Uttarayany, čas, kdy se slunce po zimní rovnodennosti začíná pohybovat na sever. Uttarayana je také považována za čas štěstí.
30. ledna Martyrs' Day - Den mučedníků dnem určeným k uctění památky všech, kteří bojovali a zemřeli.
10. února Sonam Losar - V nepálštině znamená Nový rok a jedná se o nový rok komunity Tamang.
10. února Ghyalpo Losar - neboli „tibetský nový rok“ začíná v tibetském kalendáři koncem roku a trvá asi dva týdny.
19. února Prajatantra Diwas - Den demokracie - Vzpomíná na den v roce 1951, kdy byla po století vlády svržena dynastie Rana.
8. března Maha Shivaratri - je hinduistický svátek oslavovaný před příchodem jara, který označuje „Velkou noc Šivy“, hinduistického božstva.
8. března International Women's Day
8. dubna Ghode Jatra - znamená „přehlídka koní“. Kdy armáda, policie pořádá přehlídky. Konají se dostihy atd.
10. dubna Ramjan Edul Fikra
13. dubna Nepali New Year - Nepálský Nový rok je oficiální státní svátek v Nepálu, který se slaví průvody, hostinami a rodinnými setkáními.
16. dubna Ram Navami - je oslavován jako den „inkarnace“ hinduistického boha Ram. Ram je považován za sedmou inkarnaci Višnua a je považován za jakýsi „ideální muž“ a ten, kdo pomohl dobru překonat zlo.
24. dubna Loktantra Diwas - „Den demokracie“. Koná se každého 24. dubna a připomíná obnovení nepálského zastupitelského shromáždění v roce 2006 poté, co jej v roce 2005 odvolal král.
1. května Labour Day - Svátek práce
23. května Buddha Jayanti - Narozeniny Buddhy. Podle legendy se Buddha narodil v zahradě Lumbini v nepálské čtvrti Rupandehi. Toto místo je zapsáno na seznam UNESCO. Sedm dní po narození Buddhy matka královna Maya zemřela a znovu se narodila v nebi Tuṣital. V chrámu se nachází socha narození, kde je zobrazena královna. Teprve v roce 1950 se stanovilo přesné oficiální datum Buddhových narozenin Světovým společenstvím buddhistů.
29. května Ganatantra Diwas - Den republiky. Svátek připomíná ustavení republikánské formy vlády v Nepálu dne 29. května 2008.
17. června Edul Aajaha - muslimský den
19. srpna Raksha Bandhan - je o obnovení pout loajality a náklonnosti mezi bratry a sestrami. Každoroční festival, na který se lidé v Nepálu velmi těší.
20. srpna Gai Jatra - jeden z nejpopulárnějších ze všech nepálských festivalů. Souvisí s uctíváním Jamaráje, považovaného za boha smrti.
26. srpna Shree Krishna Janmashtami - Má připomínat 8. narození neboli „avatar“ boha Krišny. Slaví se jako všeobecné vítězství dobra nad zlem.
26. srpna Gaura Parba - speciální festival pro ženy. Znamená uctívání 'Gaura', 'Goma', 'Sridevi' nebo 'Uma' (Parvati) - manželky Šivy.
6. září Hartalika Teej - Hinduistické ženy oslavují památku „svatby boha Šivy s hinduistickou bohyní Hartalikou“.
7. září Nijamati Sewa Diwas - Den státních úředníků.
8. září Rishi Panchami - Hinduistický svátek, kdy ženy a dívky, které mají první menstruaci, hledají odpuštění za jakékoli chyby spáchané během menstruace.
17. září Indra Jatra - je tedy procesí pořádané na počest hinduistického boha Indry - boha nebeského deště.
19. září Constitution Day - Den ústavy
3. října Ghatasthapana - začíná 15denní období svátku Dashain. Tento den oslavuje hinduistickou víru týkající se vítězství různých bohů nad zlými démonickými duchy, v této době je zvláště uctívána Durga „bohyně matky“.
10. října Fulpati
11. října Maha Ashtami
12. října Maha Navami
13. října Vijaya Dashami
14. října Ekadashi
15. října Dwadashi
17. října Kojagrat Purnima - konec Dashainu. Purnima, je dnem, kdy je uctívána hinduistická bohyně Maha Laxmi v souladu s pokyny nalezenými v hinduistických písmech.
1. listopadu Laxmi Puja - je začátek svátku Tihar (známý také jako Deepavali) a trvá pět dní okolo novoluní hinduistického měsíce Kartika.
2. listopadu Govardhan Puja
3. listopadu Bhai Tika
7. listopadu Chhath Puja - uctívání slunce, které je chváleno a děkováno za „udržování veškerého života na zemi“. Slunce je také uctíváno jako „dárce energie a životní síly“ celé přírodě. Konec Tiharu
15. listopadu Guru Nanak Jayanti - je výročí narození zakladatele sikhismu, Guru Nanaka.
15. prosince Udhauli Parva - uctívání „Matky Země“ zvané „Bhumi Puja“, kde lidé děkují zemi za nejnovější úrodu. Připomínat migraci ptáků a zvířat do nižších nadmořských výšek, jak se blíží zima.
25. prosince Christmas Day - slaví pouze křesťané.
30. prosince Tamu Losar - Tamuové, neboli Gurungové, obyvatelé středního Nepálu slaví svůj nový rok.