Jdi na obsah Jdi na menu

Vybavení na treky v Nepálu - Himalájích

8. 3. 2020
article preview

Pozor, toto je vybavení na trek od lodže k lodži, pokud by jste vyráželi do oblastí, kde budete spát pod stanem a nejsou už lodže, je nutné některé věci přibalit. 

Samozřejmě může kdokoliv tvrdit, že se to dá obejít i s polovičním vybavením. Ano dá, ale je to asi tak, jako když jedete na podzim na kole složitého terénu, bez přední brzdy, bez brýlí, helmy, jen tak v tričku, kraťasech a pantoflích, taky se vám nemusí nic stát. Ale pak je vybavení, kde si můžete být jistý, že když nastanou problémy nebo se zblázní počasí, a vy ho sebou budete mít, máte větší šanci být ok a přežít. Není to tak dávno, co u Annapurny zahynulo pár trekařů, protože neměli dostatečné vybavení.

Pokud si úplně nebudete vědět rady, můžeme vám, podle vašich kritérií, pomoc vybrat vybavení. Zde je ke stažení tabulka doporučeného vybavení na treky v Nepálu

Fotografie jsou ilustrační.

Boty - tak to je jiná, ty potřebovat budete a hodně kvalitní. Podrážka vibram je naprostý standard. Jinak typ záleží na tom, co se vám dobře nosí, jak se vám potí nohy, jakou máte šířku nohy, klenbu, jak je vám na nohy zima, jaký trek půjdete. Ale všeobecně bota musí být hodně pevná, minimálně B/C, co nejméně švů (často dělají na noze paseku). My doporučujeme celokoženou s dobrou vnitřní výstelkou, s goretexem. Co je důležité respektive doporučujeme gumový lem min na špičce, ale nejlépe kolem celé boty. Oceníte to zejména v horším kamenitém terénu, kdy je riziko, že vám nějaký ostrý šutr zpředu nebo boku prořízne botu. Výrobců je dostatek, takže je z čeho vybírat, nešetřete. Boty musí být opravdu kvalitní a musí vám naprosto sedět, pořádně si je vyzkoušejte (hlavně s ponožkou, kterou budete nosit), dobře-pevně si je zašněrujte, projděte se v nich, když nebudete moci po hrbolech (mají např. v Rockpointu), tak aspoň po schodech, nesmí vás nikde tlačit i při ohybu (chůzi, pokleku), nesmí vám noha uvnitř klouzat, musíte se cítit jako v bavlnce. Než vyrazíte prošlápněte si je a pořádně impregnujte. Já mám Garmont model Pinacle a Petra Scarpa, oba jsme naprosto spokojeni. Pro ukázku pár značek z nabídky. Hodně lidí tvrdí, že se dá na lehčích trecích chodit i nízkých botách nebo v B, ano dá, ale je to asi jako, když v Chorvatsku lezete do moře bez bot do vody, nic se vám nemusí stát a nebo budete mít vážné problémy, tak proč to riskovat. Další názor je, že takovouto botu použijete v Himalájích max v Alpách. Osobně je používám do všech hor a kopců, jsou sice těžší, ale je mi jedno, zda jdu po šutrech, trávou, vodou, bahnem, moje nohy, kotníky jsou v bezpečí.

boty.jpg

Ponožky – nějaké trekové lehčí, do nižších výšek, kde je teplo a teplé do vyšších poloh, kde už bývá docela zima. My si nesli 2x lehké a 2x těžké-teplé. Opět vyzkoušet, aby se vám nedělaly puchýře. Teplé používám pracovní ponožky CAT, vyhovují mi, ale doporučovat je nebudu:-)
Péřové bačkůrky - zejména pro ženy, kterým bývá zima na nohy. Na podvečerní posezení a pak do spacáku, je vynikající věc péřové botky - papuče. Dají se levně koupit v Nepálu - vyplatí se, když budete používat sem tam během roku - prostě málo, pokud cestujete často do zóny mrazu, tak od SirJoseph nebo Wearmpeace dělají báječné a perfektně fungují.
 
image5376.jpg

Mačky nebo nesmeky - na trek okolo Annapurny a na základní treky k Everestu nebo Gokyo asi přímo mačky nebudete potřebovat, i když sedlo Chola už bývá samý led, ale stále se dá přejít bez maček na nesmekách. Počítejte s tím, že na každém treku se mohou nacházet v různém období úseky, které budou ledové, namrzlé a je lepší si nandat nesmeky, mít aspoň trochu jistotu, že při prvním kroku nepoletím dolu.
Pokud půjdete např. Rolwaling, náročnější trek ve vyšších výškách nebo nějaký trekový vrchol, pak musíte mít  mačky. V obchodě se poraďte jaké jsou vhodné vaše boty a hlavně aby se daly jednoduše upevnit na botu.

image1049.jpg

Oblékněte se jako cibule
Spodní prádlo - určitě funkční:-). Opět je spousta výrobců. Osobně nejvíce používáme Moiru, vytahují se jí oka, odírá se, ale jinak jsem s ní spokojen, protože má tlustější, ale zároveň hodně prodyšnou strukturu, což dobře odvádí pot (hodně se potím). Pak používám funkční trika z Lidlu, ale většinou je dávám jako 2 vrstvu, protože fungují slušně, ale na větší množství potu nejsou. Je spousta výrobců, kteří vyrábí lehké i teplé varianty. Při výběru je důležité vědět jak moc se potíte a pak jestli se budete pohybovat v zimě, v teple nebo kombinace.  Množství záleží na vás, podle toho jak moc se potíte, já vozím 3ks funkčních trenýrek, cca 4 trika (1 dlouhý rukáv), dlouhé spoďáry. Často se převlékám.

image5200.jpg


První vrstvy (na spodní prádlo) – tričko, košile opět nejlépe funkční, microfleece mikina, co kdo preferuje a co bude dobře odvádět pot z funkčního prádla a držet teplotu. Jak jsem uváděl výše, používám hodně funkční trika z Lidlu. Když potřebuji teplejší vrstvu tak jemný, hustý mikrofleece. Opět je dobré, aby to odvádělo pot. Mikina by neměla být na tělo, ani těsná ani volná. Na trhu je široká nabídka. Slušné se dají za levno koupit v Káthmándú.

image5541.jpg
Kalhoty – lehké, do nižších výšek, kde je teplé počasí, nejlépe s odepínacími nohavicemi. Já preferuji, když se dají odepínat pod koleny i nad koleny. V některých částech treků, je dobré mít chráněná kolena i když jdete teplem. Pak se doporučují softshellové-neprofuk, já je osobně nenosím, ale určitě beru nepromok- nějakou membránu (Goretex, Drytech aj.). Materiál, který je pevný, prodyšný, ale nepromokne. Nepoužívám zateplené, ale jen lehké. Když je zima, beru dlouhé spodní prádlo pod nepromok, když je ještě větší zima, ta mezi spoďáry a nepromok dám ještě lehké kalhoty, samozřejmě to záleží jaký trek půjdete, kde je předpoklad delšího pohybu na sněhu, tak teplé potřebujete. Já používám High point model Teton. Samozřejmě nabídka je opět pestrá. U membránových materiálů sledujte vodní sloupec, ale i prodyšnost. Čím vyšší hodnoty tím lepší. Hapř. pokud se potíte, tak v kalhotách s prodyšností 8.000 se uvaříte - budete jak v pytli. Hodnoty by měly být na hranici 20.000 prodyšnosti.
Jak jsem uváděl někdo upřednostňuje softshelové kalhoty, je to varianta a opět záleží na parametrech kalhot. Mě se nechce tahat 3 kalhoty a na nohy mi nebývá zima. Kdo je zimomřiví, tak se dělají teplé nebo péřové kalhoty nebo kombinézy. 

image5134.jpg

Vrchní vrstva – po většinu treku budete potřebovat neprofuk bundy (softshell - nowind, winstoper). Hodí se vesta buď nějaký fleece a nebo, když si ji můžete odepnutím rukávů udělat z neprofuk bundy vestu (moc se nedá sehnat, já ji před lety koupil od Direct Alpine, a super, škoda, že už ji nevyrábí, ale viděl jsem, že se občas objeví.). Důležité je mít s sebou nějakou Goretex (nebo nějakou membránovou) bundu do nepříznivého vlhkého počasí. Někdo ještě nosí pláštěnku nebo deštník (dá se zapíchnout do batohu a může být i jako slunečník).

image5046.jpg

Teplá vrchní vrstva – vezměte se si sebou peří nahoře bývá docela dost zima (v High campu u Annapurny bylo min. -15). Dobrá je péřová vesta, která mě osobně dostačuje, ale pokud vám zima dělá problémy, vezměte si péřovou bundu. V KTM koupíte péřovou vestu za cca 500 - 900 Kč, péřové bundy o maličko více peněz a funguje taky, kvalita i design se hodně zlepšila (máme vyzkoušeno), ale od Sir Joseph je Sir Joseph (http://www.sirjoseph.cz).

image5090.jpg

Čepice, tubus šátek. Tubus šátek - v teple vám chrání hlavu před sluncem a v zimě vám bude chránit třeba krk. Do zimy, která nahoře určitě bývá a pořádná, si vezměte teplou čepici, nejlépe s windstoper vložkou - umí to pěkně ledově fučet. Dobrá je i lehčí čepice s winddstoprem.

image5442.jpg

Rukavice – potřebujete lehké, neprofuk na takový ten chladný Himalájský vítr. Teplé rukavice, možná, že je ani nepoužijete, ale spíše ano. Používám lyžařské. Otázkou jsou péřové rukavice, které se dají levně koupit i KTM. Jsou skladné a fungují báječně, komu bývá zima, tak doporučuji. Chcete mít s péřovými rukavicemi jistotu, tak opět bezpečně SirJoseph. Samozřejmě, palčáky drží lépe teplotu, proto i péřové rukavice jsem ani jiné neviděl.

image1203.jpg

Sandály nebo nazouváky (případně lehké kecky)  – doporučujeme, vezměte si sandály nebo nazouváky, náramně se vám hodí v Kathmandů a když v horách dorazíte po denní tůře do lodže, je super se vyzout do něčeho lehčího, pohodlného, aby se chodidla vzpamatovala. Já vozím nazouváky ála crossky, lehké a když se namočí hned jsou suché, jen mají nevýhodu, když je vlhko kloužou a lehko propíchnete podrážku.

image1104.jpg

Trekové hůlky – některé treky se dají jít i bez nich, ale v určitých chvílích vám mohou být dost užitečné. Např. při sestupu na ledových plotnách nebo při zdolávání menších potůčků, úzkých chodníčků, při strmějším výstupu atd.. Osobně používám, zejména, když jdu na těžko. Malá zkušenost, zkoušel jsem hůlky s gumovými rukojeti a protože se potím, měl jsem problém s rozedřenými dlaněmi, u korkových nebo měkčených rukojetí se mi to nestává.
Treková ledvina - používám na věci, které je dobré mít rychle po ruce - nůž, pár peněz, tubus šátek, kapesníky, kopie dokladů, malý výběr z lékárny, toaleřák atd.. Navíc ji mám s držákem na láhev, takže jsme mám pití stále po ruce a nemusím lovit láhev někde na zádech. 

image5662.jpg

Karimatka – pokud chcete jít klasický trek na Kala Patar, Base camp, Chola Pass, Gokyou nebo obejít Annapurnu, můžete ji nechat doma. Všude v lodžích jsou matrace. Pro jistotu, kdyby jste se dostali do komplikací, tak doporučuji mít s sebou alumatku a zároveň je dobrá jako vlastní "prostěradlo". Jinak na ty méně frekventované treky je dobré aspoň EVA karimatku, lepší, ale těžší je samozřejmě samonafukovačka, jen si ji nepropíchněte.

image1313.jpg

Spacák a "kokon" – vezměte si pořádný spacák s komfortem aspoň – 15 stupňů. Máte na výběr péřový nebo duté vlákno, obojí funguje skvěle, peří je sice dražší, ale lehčí a váleček je menší. Z dutého vlákna jsem přešel na péřový spacák, koupený v Káthmándú. Dnes se tam již dají koupit slušné péřové spacáky a máme vyzkoušeno, že fungují velmi dobře a cenově jsou někde jinde než v ČR (platil jsem 1500 Kč do -20), hodně ušetříte, jen si do něj na prodejně vlezte, abyste měli jistotu velikosti.V Himalájích není nahoře vlhko, tak se o peří nemusíte bát. Je to jako u každého vybavení, bude spousta lidí tvrdit, že nepotřebujete tak teplý spacák, že stačí lehký, musím do určité míry souhlasit, dokonce na některých trecích vám stačí koko, protože jsou v lodžích peřiny, ale nikdy nevíte do jaké situace se dostanete, zažil jsem ve 4800 v lodži -25 a i když tam byla deka, tak v lehkém spacáku bych nechtěl spát.
"Kokon" - skvělá věc. Lehká vložka do spacáku. Neušpiníte si spacák, tam kde je vedro jsem vytáhl někdy jen "kokon" a spacákem se jen přikryl nebo ani to. V levném hotelu lezu do "kokonu" a pak do peřin. Přeci jenom nevíte, kdo tam před vámi spal, co tam vyváděl a kdy tu matraci čistili.

image5024.jpg

image5343.jpg

Batoh – to je další z nejdůležitějších věci a zejména, pokud vše nesete sami (bez nosičů). Nedokážeme vám pořádně poradit, protože každý má jiná záda a musí si pořádně vyzkoušet sám, který mu sedí. Musí mít dobrý zádový systém a hlavně z bytelného materiálu. V prodejně do něj naložte alespoň deset kilo a pak s ním zkuste vyjít schody nebo párkrát vystoupit na židli, několikrát předklonit, poskakovat a sednout. Pokud vám bude sedět na zádech jak přibitý, nebudou se uvolňovat popruhy, je to správná volba na další testování doma a na tůře, než odletíte do vyšších kopečků. Pozor některé zádové systémy nejsou úplně stabilní, když se hodně potíte a mají tendenci se lehce povolovat (mě takto zklamal Deuter 65 + 15 model 2010), co dvě hodiny jsem musel dotahovat všechny popruhy. Co se týká litrů, tak pro chlapa doporučuji kolem 70 litrů a ženám 60, ale to záleží co sebou chcete táhnout, jestli půjdete např. se stanem, jestli budete nebudete mít nosiče. Pokud jdete s nosičem, počítejte, že může nést max 25 kg, což je pro dva trekaře akorát, tudíž pro něj potřebujete velký batoh 70 - 90l (nemusí být přímo batoh, já např. používám futrál na paddleboard s ramenními popruhy - objem 120l)  a pro vás pak potřebujete menší cca 40 - 50l. Důležité je si správně věci v batohu srovnat, naleznete na internetu jak na to.

image1258.jpg

Lékárnička – určitě mějte dobře vybavenou lékárnu – obvazy, náplasti, dezinfekce, antibiotika, léky na běžné nemoci a bolesti, 2-3 druhy léků na průjem, injekční jehlu atd. Bližší informace v příspěvku o lécích.

Ručník, šití, multifunční nůž, kapsa na peníze a doklady, šňůra na prádlo, kolíčky, vaky proti vodě  – ručník - je spousta rychleschnoucích ručníků speciálně na treky, pár jsem jich otestoval a bída s nouzí. Buď nasál vodu a i když se vyždímal, již pořádně nesál nebo i po vyždímání trvalo půl dne než uschnul.  Na doporučení Michala Brunera, jsem našel mikrovláknovou utěrku na omak jemnou (ne takovou tu hrubou švédskou), která funguje bezvadně, akorát jsem musel sešít dvě dohromady. Koupili jsem ji v OBI za cca 70 Kč, ale dnes už se vyrábí se stejnou funkčností i special ručníky, ale chce to zkusit.
Kapsa na peníze a doklady je nutností, nenoste je v ledvině a batohu. peníze si rozdělte na různá místa. Šňůra na prádlo a kolíčky se hodí v každé lodži, kolíčky bývají málo kde a šňůry bývají obsazené. Vaky z lehké nepropustné textilie jsou skvělé, naplníte je oblečením a věcmi a i když vám batoh promokne nebo s ním lupnete do potoka, zůstane vám vše suché.

image5310.jpg

Sluneční brýle – dostal jsem radu, abych si vzal dvoje dobré sluneční brýle a byla to dost dobrá rada. Snadno se vám stane, že si jedny poškodíte a bez brýlí se v Himalájích hlavně na sněhu nedá jít.

image1148.jpg

Krém na opalování - nejvyšší faktor. Min 50+
Krém na rty – nepoužívejte tyčky. Nahoře vám rozpraskají rty a tuhé tyčky jsou problém, proto jsou lepší krémy nebo gely v tubičce.

image5739.jpg

Lepící páska – stříbrná (uvnitř má textilii), není úplně nutností, když máte níže uvedenou opravnou lepicí pásku
Opravná letící páska na oblečení - fantastická věc, vyrábí Sir Joseph. Zalepil jsem s ní péřovku, goretexku, brýle, batoh a drží jako čert, peří nelétá a brýle už druhý rok drží. jen chce mít aspoň dvě balení.
Čelovku - používám levnou za pár korun už více jak 5 let. Samozřejmě jistota je kvalitní značková (v mnoha testech odzkoušená:-). Dobré je, aby byla odolná vodě, vezte sebou min jednu sadu baterek navíc.

image5585.jpg

Na pijavice - vezměte si dámské tenké punčochy (silonky) a natáhněte si je kde hrozí, že jsou pijavice. Přes punčochy se nepřisají a když už ji chytnete, tak postříkat septonexem nebo jinou dezinfekcí a pijavice se pustí, funguje i sůl.

Vteřinové lepidlo, provázek, spínací špendlíky, mycí a prací prostředky.

Mokré ubrousky - na 4000 m se vám už v té zimně nebude chtít koupat v zmrzlé kopce a ubrousky jsou ideální řešení.

Kopie dokladů, pojištění a letenek – dělám si barevné kopie, zatavuji je do fólie a na treku originál ani nevytahuji, zároveň nechávám kopie, zejména pojištění a pasu, v hotelu v Káthmándú, kdyby se mi něco přihodilo, tak aby mi mohli pomoci s vyřízením.

Tablety nebo filtr na úpravu vody, láhev na vodu nebo hydrovak - dobrá láhev na pití je litrová lahev od coca-coly, ale samozřejmě je spousta druhů lahví trekových a v KTM se dají pořídit vcelku kvalitní a levné. Ohledně úpravy vody je hodně rychlo filtrů, které fungují spolehlivě. Já jsem na tablety do vody. Mám vyzkoušené různé druhy a chuťově i funkčností mi nejvíce vyhovoval Aquatabs. Nesmrdí a nikdy jsem se neposr....

image5508.jpg

Lano - horolezecká šňůra - pro jistotu sebou nosím i 15 m horolezecké šňůry (nosnost 500kg), občas se hodilo, když byl špatný úsek a potřebovali jsme trochu jistoty nebo shodit batoh vylézt bez něho a na šňůře si ho vytáhnout.

Pudr - na nohy respektive do ponožek a i do bot. Potí se mi nohy a toto mi pomáhá, že mi cestou nehnijí respektive po sundání nevymře lodže.

Mast na stehna a zadek - pokud se vám dřou půlky nebo stehna, pak si vezměte mast na tento problém. Vozil jsem dříve olivový olej, protože na to trpím, ale dnes už vozím mastičku. Je na výběr a chce odzkoušet, co vám bude vyhovovat.

Náhradní baterie do všeho co máte na baterky, nabíječky atd. Baterky noste "na těle", aby vydržely.

A další drobnosti dle vlastního uvážení, potřeby a zkušeností např. powerbanku, navigaci, mp3, foto přítelkyně a psa, talisman.

Je dobré být na vše připraven, ale každý ušetřený gram nahoře poznáte a budete proklínat, proč jste kartáček nezkrátili napůl.

Většinu z uvedeného koupíte v Káthmándú v Thámelu za podstatně zajímavější ceny, když smlouváte tak ještě lépe. Většina je kopie respektive neoriginál, ale musím přiznat, že kvalitou se i tyto "fejky" hodně zlepšily a hodně jsem jich vyzkoušel a fungovaly dobře. Vodní sloupce a prodyšnost se, musí ještě trochu zlepšit. Jinak samozřejmě i v KTM se nachází originál obchody některých světových značek.
Osobně bych si, ale nekoupil boty, funkční prádlo, batoh, tablety na vodu a brýle.