Jdi na obsah Jdi na menu

Den osmy ... Bigu Gompa - Dolangsa

23. 10. 2008

Den D. Dnes nas ceka nejvetsi etapa. Prevyseni 1100 vyskovych metru nahoru a 900m metru dolu. Nejvyssi bod neco pod 4000m. Hlavni cil: prejit sedlo Tinsang La {3300m} a zejmena porazit svedskou reprezentaci ve slozeni 2 muzi, 2 zeny, 1 Sherpa a 3 nosici. I pres velkou presilu jsme svedsky reprezentacni tym nechali jiz na startu za sebou a nasadili jsme tezkemu utoku.

Z Bigu Gompa jsme zahajili nasi taktiku hodinovym sestupem do vesnice Ruptang. Odtud trat az do sedla nezmenila sklon a my nasadili k prudkemu stoupani. Mijeli jsme strom za stromem, schod za schodem, Nepalce za Nepalcem. Svedsky reprezentacni tym jiz v polovine stoupani zustaval daleko za nami. Se stoupajici vyskou zustavala i priroda pralesniho typu, ale teplota razantne klesala. Do sedla dorazime jako prvni za skveleho mezicasu. Vitaji nas mistni tratovi komisari v malem pribytku vcetne domaciho skotu. Je zde i obcerstvovaci stanice, ale vzhledem k tomu, ze mame naslapnuto k tratovemu rekordu a do sedla se vali nizko polozene mraky, volime strategii sestupu. Svedi nikde. Sestup kolmou stenou v mlze nas velice brzdi a musime zaradit nejpomalejsi tempo. Pod stenou opet nasazujeme a po schodech a hustym lesem mirime k cili. Sestup je pro nas trochu prekvapujici, ocekavali jsme ho snazsi.

Kolem 16h nachazime lodzi a dalsi vice jak hodinu cekame na spravce. Vyhrali jsme nejenom horskou premii, ale i celou etapu. Svedsky reprezentacni tym vzdal dnesni etapu v sedle Tinsang La.

P.S. Potkali jsme i nemeckou repre, ale s nimi nemelo ani cenu soutezit, loudali se jako hlemyzdi, strasne u toho funeli i prestoze si nechali vsechno nest. A navic sli opacnym smerem.

Obrazek















Obrazek

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář