Jdi na obsah Jdi na menu

Jídlo na treku a v Nepálu

23. 2. 2014

Jídlo na treku

Jak jsme již psali v úvodu, jídlo se liší podle oblastí, kde trekujete, nejenom svým druhem, ale i bohatostí a v poslední době i množstvím.
Na treku k Everestu si, v poslední době, můžete dopřát steak, pizzu nebo krásně voňavé buchty:-). O jídle, které můžete dostat na těchto komerčních trecích psát vyloženě nebudeme, ale budeme se soustředit na to, co vám nabízí standardní lodže nebo místní domorodci.

Hlavní jídlo je Dal Bhat (set)

dal-bhat-set2.jpg- Co je to Dal Bhat? Dal je čočka spíše čočková polévka, někde přidávají fazole. Bhat je rýže nebo se v některých oblastech dává kukuřice, ječmen nebo třeba proso. Toto je základ. Většina oblastí přidává třetí (nebo i více) složku a to je Tarkari, což je různá zelenina - špenát, brambor, květák, mrkev aj (podle sezóny) s kořením - kari nebo čili (různě), někdy vám naservírují i kousky masa - kuře, skopové, jačí atd.

- Pozor je Nepali Dal Bhat a Dal Bhat. Pokud je v jídelním lístku napsáno Nepali Dal Bhat , pak to znamená, že dostanete přidáno, pokud to není uvedeno, pak je to jen jedno jídlo bez přídavku. U domorodců je to samozřejmost, v lodžích, pokud není uvedeno, se na to zeptejte, zda to je nepálský Dal Bhat.
Je to vynikající, vydatné jídlo, pro mnohé Nepálce jediné jídlo za den, proto s ním i tak zacházejte.

Momo (Momos)

momo_buff_chicken.jpg- dalším nepálským národním jídlem je jejich "knedlík" Momo.  Je to taková kapsička ve tvaru měšce nebo měsíčku plněná různými ingrediencemi. Obal - těsto je vyráběno jednoduše z mouky, vody a trošky soli, někdy tam přihodí špetku droždí nebo oleje. Uvnitř můžete nalézt "cokoliv", záleží co má daná lodže nebo domorodec k dispozici. Dále se k tomu dává omáčka v takové malé mističce - chilli, kari aj.
Ochutnali jsme s okořeněným mletého masem - kuřecí, kozí, buvolí atd., pak nejčastější jsou zeleninová, kde je náplň dle aktuální nabídky zeleniny - zelí, brambor, špenát atd., vynikající byly se sýrem a to Jačím. Samozřejmě se dělají i sladká s jablky a jiným ovocem.

- Momos se vaří na páře. Také se dělá, že je uvaří na páře a pak dle vašeho přání ještě osmaží z jedné strany nebo celé.

sherpa.jpgSherpa stew
- už podle názvu se jedná o vydatnou zeleninová polévku s nudlemi a někde přidávají i trochu masa. Opravdu vydatná oproti ostatním polévkám. Je větší a i cena je vyšší.

Soups - polévky
vegetable-noodle-soup.jpgzáleží kde se nacházíte a co je zrovna na sklizni, ale můžete si dát dobrou např.:
- Potato soup - bramboračka, ale ne jako u nás, kde ty brambory vaříme, oni jen proženou.
- Garlic soup - česnečka (dobrá jako preventivní lék)
veg-nood-egg-soup.jpg- Vegetable soup - lehká zeleninová, dle momentální sklizně
- Dal soup - čočková polévka
- Chicken soup - kuřecí, s moc kuřecím masem nepočítejte
- Noodles soup - nudlová, klasické čínské nudle se zeleninovým základem
- Tomato soup - rajčatová
- Egg soup - vaječná, většinou nudlová s nakrájeným volským okem
Polévky nebývají moc veliké a spíše lehčí.
Pozor!
Když si objednáte polévku např. "vegetable soup" nebo "chicken soup" nemusí to znamenat, že budete mít v polévce nudle. Bude to jen něco jako vývar. Pokud tam chcete mít nudle musí být napsáno např. "Veg noodles soup"

thukpa.jpgThukpa
tradiční nudlová polévka opět dle výběru s výběrem příchutě např. zeleniny, vajíček, buff (buvola) aj. Oproti běžným polévkám je vydatnější.

thenduk.jpgThenduk nebo Thenthuk
podobné jako Thukpa (prý je to variantou Thupky), nikdy jsem nepoznal zásadní rozdíl v chuti. Jen Thenduk má jiný druh nudlí, ne ty klasické, ale takové chutné polštářkové.

 

veg_egg_noodles.jpg
Chowmein nebo Noodles nebo Spaghette nebo Macaroni
Smažené těstoviny v různých variantách, většinou smažené a dle výběru s vajíčkem, zeleninou, buff nebo mix. S tím co nám v Evropě předvádí Číňané, se nedá vůbec srovnat.

obr. vlevo Macaroni fried w cheese / Macaroni veg w egg veg-macaroni-w-wgg.jpgcheese-fried-macaroni.jpg

 

chopsuey.jpg

 


Chopseuy
- specialitka v těstovinách respektive v nudlích. Nudle, které jsou do tvrda usmažené a zalité některým druhem omáčky ve které je zelenina případně maso. Někdy se na vrch dává ještě vajíčko (volské oko)

cheese-fried-rice.jpgRice - rýže
Jako nudle, většinou smažená rýže s nějakou příchutí-přídavkem zeleniny, masa, vajíčka opět dle aktuální nabídky v daném místě.

Potato - brambory
mashed-fried-potato.jpgfrench-fried-potato.jpgMoje oblíbené byly zapečené s jačím sýrem, ale mohli jste si je dát jen tak na lupačku, bramborovou kaši nebo třeba s vajíčkem. Ale jak je vidět na obrázku vpravo, můžete si dát chips potato-cheese-ball.jpgrepsektive "French fried potato". Specialitou je pak něco jako bramborák (obr. vlevo) pod názvem "Mashed fried potato" (vynikající). Já tedy ještě zbožňoval bramborové kuličky se sýrem "Potato ball e cheese" (vpravo)

Eggs
Vajíčka na tisíc způsob - vařená, celá smažená, jednostranně nebo oboustranně smažené "volské" oko. Jako omeletu a to s rajčaty, česnekem, bramborem, cibulí atd.

"Chleba"
Schválně dávám do uvozovek, protože to chleba není, ale různé druhy placek, které ale slouží ke stejným účelům jako náš chleba.
- Chapati asi nejvíce se objevující tenká placka na sucho upečená na plechu. Složení mouka a voda někdy přidávají trochu oleje. Můžete si je dát s marmeládou, medem nebo třeba k tibetan-broad.jpgvajíčku.
- Tibetský chléb - složení má skoro stejné jako chapati, akorát se do něho dává trocha "prášku do pečiva" aby byl takový kynutější, a někde přidávají trochu jačího másla. Obr. vpravo

Rozdíl mezi Chabati a Tibetským chlebem? Chapati jsou tenké na sucho upečené. Tibetský chleba vzhledem připomíná tenký langoš a není tak suchý.

Spring roll - opět s různou náplní - maso, zelenina atd.

veg-spring-roll.jpgspring-roll-veg-egg.jpg

 

 

 

Pizza, hamburger s hranolky, pekařství
Dnes je již skoro běžné, že si na treku můžete dát pizzu ruzných variant. Na některých více frekventovaných místech treku třeba i hamburger s hranoly a na těch známnějších trecích potkáte i pekárnu, která voní půl dne daleko a neskutečně si pochutnáte.

pizza-tuna-cheese.jpghamburger_chips.jpgdsc_3735.jpg

 

 

Toto je asi základ co si v horách můžete dát, samozřejmě jsou ještě další jídla jako např. curry,  tvaroh, pancakes atd. Také v každé oblasti mají ještě svoji nějakou "tajnou" specialitu.

Na ulici v KTM, Pokhaře nebo v některém z dalších městeček ....

Naleznete spoustu prodejců s čerstvou zeleninou, ovocem, sušenými rybami, kořením atd.. Lisují fresh džusy z různých druhů ovoce. Grilují enbo smaží párečky, šašlik, kuřata a různé druhy masa možná přesněji uvedeno části zvířat. Nejvíce se objevují pouliční "vařiči" takové "luštěninové" omáčky, kterou zalévají takové smažené bubliny nebo kapsičky, které se do toho rozlámou. O svátcích naleznete spoustu výrobců sladkostí, které jsou nějak spjaté s hinduismen nebo některým z náboženství.

dsc_3244.jpgdsc_0581.jpgdsc_3658.jpg

 

 

Fotografie jídel restaurace Tashi delek v Thamelu v Katmandu

Nápoje
Horké nápoje
čaje a některé nápoje si můžete objednávat v množství cup (hrnek), smal - medium - large/big pot (konývka). Vždy je dobré nechat si ukázat velikosti.
- Černý čaj
- Hot Lemon - můj oblíbený nápoj, citronová (nebo v prášku) šťáva s horku vodou.
- Lemon tea - nezaměňovat s hot lemon, tento čaj mi přišel děsný
- Milk tea - čaj s mlékem, v některých oblastech i s jačím
- Mint tea - mátový
milk-coffee.jpg- Tibetan tea - bylinný čaj
- Ginger tea - zázvorový čaj, dobrá prevence proti nemocem
- Masala tea - je hodně výživný a zdravý, ale mě nechutnal, ale naposledy jsem se do něho zamiloval. Koření masala, černý čaj a do mléka.
- Coffee s a bez mléka - (Milk coffee na tom jsem ulítával - vpravo)
- Horké mléko
Studené nápoje
dsc_2177.jpg- Balená voda - počítejte, že v KTM vás vyjde 1l na cca 15 rupek, někde kolem 3000m.n.m. bude stát 120 rupií a úplně nahoře se může vyšplhat i na 150 rupek.
- Nebalená voda - v lodžích bývá k dispozici konev s vodou, ale nedoporučuji.
- Pivo - láhve 0,6l. Pivo je všeobecně dražší, ať jste kdekoliv.
- Coca Cola, Pepsi, Fanta aj. - dnes se dostávají do oblastní kde bych to vůbec nikdy nečekal.
- Chang - tibetské pivo, složení je různé - zkvašená kukuřice, ale i jiné obilí. Po páté skleničce vám začne chutnat.
- Thumba - někde si můžete dát i kvašený milet nebo proso zalité horku vodou (obr. vpravo), což se opakuje 3-5x, moje oblíbené. Pozor chuťově to člověku připadá jako divný mošt, ale má to sílu, hlavně první a druhé zalití. Dávejte pozor, aby vám to prolili převařenou horkou vodou.
- Fresh džusy - objevují se v nižších výškách, kde dozrávají citrusy, trochu jiná liga než v CZ freshbarech.

Ještě bych zmínil vynikající nápoj z jogurtu a to je LASSI, mám rád banana lassi a ještě když je "frouzen":-). Jen doporučuji si to dát v nějaké lepší restauraci, na ulici bych to neriskoval (přidává se tam voda).

Voda v Nepálu

doporučujeme používat balenou, chemicky upravenou, přefiltrovanou nebo ionizovanou.

- V KTM v Thámelu - v restauracích není problém, používají nezávadnou upravenou nebo balenou vodu, v obchodech (min 3 samoobsluhy) v Thamelu seženete 1l balené vody kolem 25 rupií.
- V KTM  za hranicí Thámelu - dávejte si pozor i v restauracích, pijte vodu balenou nebo která projde varem. Balená voda se dá koupit skoro všude.
- V horách - v některých lokalitách se údajně dá pít voda z pramenů (v každé vesnici se nachází trčící hadice natažené ze svahů ze kterých srší čistá voda, jestli je pro Evropany pitná? Jedině vyzkoušet:-). Doporučujeme si raději vodu upravovat chemií nebo filtrací všude v horách, vychází to podstatně levněji než voda balená (v horách 1l i třeba 150, ale i 250 rupií) a jistota je jistota. Průjem a 40 horečky za to nestojí. Navíc v některých oblastech na některých trecích balenou vodu nekoupíte.

My jsme používali  na úpravu vody desinfekci-chemii - Aquasteril - spolehlivý, dnes už i rychlý, ale drahý.
V poslední době jsem vyzkoušel AQUATABS, malé tablety (10ks v rozmezí 30 - 100,- Kč, podle eshopu), jednoduchá příprava a hlavně voda nemá žádný zápach ani změnu chuti. Fungovaly bez problémů. Jako náhradu občas někdo doporučuje podobné tablety Oasis, voda po úpravě strašně smrdí po chloru a chuť hrozná.

Na časté dotazy - Jaký jsme měli systém s vodou?

Měli jsme 1ks litrové plastové láhve od Coca Coly (jsou tvrdé) a 1ks outdoor lahve (0,7 – 1l) s brčkem (v KTM se dají koupit za pár korun). Vždy ráno jsme je měli na trek připravené a během dne si je doplňovali. Láhev od Coly byla na úpravu vody a do Outdoor láhve jsme dávali jen hotovou vodu (je to dobré i z hlediska záměny a riziku, že se napijete neupravené vody). Na trecích - úsecích treků, kde se jde od vesnice k vesnici a je možné si cestě vodu koupit, tam jsme si vystačili s 1+1 láhev, ale např. při přechodu sedla Thorung La, přechod Renjo passu nebo třeba Tinsang La nebo na úseky treků, kde byl předpoklad, že si vodu nepořídíme, jsme měli vždy 1 + 1 + 1 láhev s vodou na osobu a bylo to v některých místech jen tak tak. Hlavně ve vyšších polohách to může být se získáním vody problém.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nepál - leden

(Vláďa, 30. 10. 2012 16:28)

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda se rozumné se tam vydat v lednu?
Jinak výborné stránky, jen info o vhodné době návštěvy jsem nenašel, ale jsem teprve v polovině :)

Re: Nepál - leden

(Aleš, 23. 2. 2014 23:27)

Optimální je duben, květen a pak říjen, listopad. Od června do září jsou v Nepálu monzuny a to je přístup do hor a cesty v horách nebezpečný. Od prosince do února je hodně chladno a může být hodně sněhu, že se některé treky přes sedla nedají projít, ale znám dost lidí co tam jeli v zimě a pochvalovali si to. Málo lidí, sice i málo otevřených lodží, hodně sněhu, zima, ale vcelku slušné počasí. Záleží jak to člověk chytne. Byl jsem tam v říjnu a kolem 15 jsme chytli na cca 5 dní lijáky z cyklonu nad Indií a byl to mazec.

Masala Tea

(---, 12. 9. 2013 11:26)

az budete priste v nepalu, masala tea kazdopadne vyzkousejte... :o)
nevim proc jste se neodvazil napit, ale je to fakt vynikajici... na lang tang treku i v ostatnich mistech v nepalu jsme ho vypili spoustu a nemeli jsme zadne zazivaci potize...
jediny problem s masala tea je naprosta zavislost od prvniho hrnku... nic vas po ture nezahreje a nepotesi vic nez vonavy masala caj... :o)

Re: Masala Tea

(Éda, 12. 9. 2013 12:06)

Jojo, taky ho doporučuji, pěkně mě v Dolphu zahřál, když jsem ho po hodině zvracel a bylo mi ještě druhý den blbě.

everest

(jayarda, 1. 4. 2012 21:46)

diky za info , akorat bych měl prosbu , chtěl bych nějake informace o letenkach a cenach ješte jednou dik jayarda

Re: everest

(Aleš, 31. 5. 2012 22:45)

Informace o letenkách respektive vyhledávače letenek do KTM jsou na hlavní stránce v sekci oblíbené odkazy pod Vyhledávače letenek. Na duben 2012 jsme tam našli zpáteční za 16 tis.

Pitná voda

(Simča, 31. 5. 2012 16:12)

Dobrý den
jak je to v Nepálu s pitnou vodu, je pitná jen ta balená, nebo jsou k dispozici i nějaké studny? Jestli ano, může s nich evropan pít?
Děkuji za odpověď

Re: Pitná voda

(Aleš, 31. 5. 2012 22:42)

Přidali jsme, na závěr článku, malou informaci o vodě. A.

Díky!!!

(Honza, 22. 10. 2011 19:52)

Výborný přehled, díky moc za námahu.

Sušené ovoce a oříšky

(veru, 21. 9. 2011 22:24)

Ahoj, prosím, jak je to tam se sušeným ovocem a oříšky? DOstupnost? Cenově?

Re: Sušené ovoce a oříšky

(Aleš, 22. 9. 2011 13:27)

Ahoj, sušené ovoce a oříšky se samozřejmě dají sehnat, ale záleží na oblasti. U Everestu jsem je moc neviděl, u Annapurny byla hojně hlavně sušená jablka. V KTM se na trzích a ulicích dají sehnat různé druhy. Cenově nevím, protože jsem si je nikdy nekupoval.

JIDLO NA TREK

(karimah, 18. 8. 2011 0:33)

Perfektni vyklad jidelnicku vcetne fotografii - prave s jidlem jsem si delala starosti, co a jak bude k dispozici, takze ted jsem klidnejsi; jsou to velmi cenne informace...patri Vam velky dik K.

Re: JIDLO NA TREK

(Aleš, 26. 8. 2011 10:19)

Moc děkujeme